Varför laga?

Att använda sina saker sliter på dem – det är något som är svårt att komma ifrån. Idag är det dock ofta relativt billigt att bara köpa nytt. Så varför inte bara göra det?

En av anledningarna tycker jag är, varför köpa nytt man har något man verkligen gillar? Ofta är sakerna jag har som gått sönder kära ägodelar som jag nött just för att jag tycker om att använda dem. Jag vill inte byta ut och köpa nytt – kalla mig sentimental, men jag vill ha samma gamla ganska ofta.

Att laga istället för att köpa nytt gör också att man sparar en hel del pengar, och man får dessutom använda sina händer och skills för att förlänga livslängden på något – nåt som kan vara bra tillfredställande!

Och så var det det här med miljön. En av de största anledningarna som jag tycker att man ska laga sina prylar och kläder. Även om det inte blir tomt i plånboken av att köpa en ny klänning tär produktionen av prylarna vi köper på jordens resurser. Genom att fortsätta använda det vi har kan vi göra en stor insats både för klimat, andra människor och andra arter. Visst kan man köpa nya prylar i god kvalitet, som är ekologiska, relativt etiska och miljövänliga, och som man kan använda länge. Men det har fortfarande ofta krävts en ansenlig mängd resurser för att tillverka dem, hur eko de än är. Därför tycker jag att man i första hand ska försöka laga det man har. 

Hur man gör? Det får du reda på här!