Såhär får du bort svettfläckar med hjälp av ananas

Hej på er! Idag ska vi äntligen börja ta oss an svettfläckarna! Denna metod fungerar dock inte för ylle och silke då fibrer gjorda av protein kommer ta skada av det. Mycket viktigt.

Sorgen i denna holländska renässansmålning kommer strax vändas till lycka.

När jag fick reda på att svettfläckar bestod av proteiner skedde två saker.

1. Jag blev aslycklig för att plötsligt förstod jag varför inte husmorsknepen inte funkat, att det inte var mig det var fel på och

2. Förbryllad över hur man DÅ ska få bort fläckarna.

För att bryta ner protein (t ex i maten vi äter, för att kroppen ska kunna ta upp de enskilda aminosyrorna) använder biologin en grupp enzymer som kallas proteaser. Det finns proteas i vanligt tvättmedel, men uppenbarligen inte tillräckligt eller så är i alla fall en tvätt på 40 eller 60 grader i ett par timmar inte rätt reaktionsförhållanden för these bad boys.

Det går att köpa proteas på hälsokostaffärer, men de kostade svindlande summor så det kändes inte som ett alternativ. Min pojkvän Olof som är biolog kom då på att ananas innehåller proteas. Vi började fundera om det kanske kunde vara något.

Den Heliga Graal. Närmre att ha en bebis än såhär kommer jag nog aldrig komma

Sagt och gjort. Jag misstänkte att det inte skulle fungera att använda konserverad ananas eftersom den är upphettad så pass att enzymerna nog ändrat form (denaturerat) och därmed mist sin reaktivitet, så vi köpte en färsk.

Här är fläcken jag skulle försöka få bort. Riktigt illa var den. Detta är en av mina favvotröjor, men som jag haft mycket i fält när jag skådat fågel och annat = mycket deo, mycket svett. Nedan ser ni hur det blev!

Fint va?! Färgen är lite off på fotot, men ni kan i alla fall se att fläcken är borta. Jag blev så peppad och glad över att det funkade!

Såhär gör du:

1. Skär av en tredjedel av ananasen. Mosa den i en skål.
2. Häll ner ananasmoset i en plastpåse.  Vanlig fryspåse typ.
3. Lägg den svettfläckiga delen av tröjan i påsen och sno om med ett gummiband.
4. Valbart: Häll upp ett vattenbad med temperatur ca 35-40 grader eftersom det är under den temperaturen enzymerna är som mest aktiva. Gärna en stor kastrull där man kan ha mycket vatten, då det håller temperaturen bättre då. Jag gjorde detta eftersom jag är kemist och tycker sånt är kul.
5. Lägg ner plastpåsen (gärna med öppningen ovanför vattenytan ifall det skulle läcka in) i vattenbadet.
6. Vänta. Jag försökte hålla tröjan i vattenbadet så länge jag orkade vilket var ett par timmar, och sedan lät jag den ligga över natten i rumstemperatur vilket var ca 25 C. Det GÅR att bara lämna den i rumstemperatur, men då tar det längre tid. 🙂 
7. När reaktionen är färdig, så skölj ur ananasen. Nu bör fläcken vara borta eller i alla fall kraftigt reducerad!

Det ska dock sägas att jag inte testat detta på vita kläder och jag vet inte ifall själva ananasen skulle lämna gulaktiga spår. Jag såg inte detta på min tröja, men jag tror ändå man ska vara försiktig. Det kommer fler sätt att ta bort svettfläckar, och jag tänker hitta ett som passar på vitt också! Det är också värt att tänka på att ananas flygtransporteras till Sverige, vilket gör att de har ett rätt saftigt CO2-avtryck, och man kanske därför inte ska köpa för många.

3 svar på ”Såhär får du bort svettfläckar med hjälp av ananas”

 1. Testade detta på ett vinageklänning av okänd tygkvalite men lade den på ett ljummet element över natten. Hade testat olika fläckborttagningsmedel innan utan resultat men ananasen gjorde susen. ☺
  Tack för ett superbra tips!
  /Marie

 2. Hej!
  Har du hittat fler sätt att ta bort svettfläckar än där en inte behöver ananas? Väntar med spänning. Mycket intressant artikel, både denna och den innan i serien.

  Mvh
  Daniel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *