Räta ut veck i läderskor – Del 2

Välkomna till del 2 av hur man rätar ut veck på läderskor! Del 1 hittar du här. Nu har skorna fått hänga med skoblock i sig i några dagar. När jag tog ut dem hade de sträckt på sig en hel del!

Såhär ser de ut med skoblock i. Ännu veckade, men inte tillnärmelsevis lika avgrundsdjupa som förut.

Nästa steg för att fixa skorna är värme.

Jag ser himla uppklädd upp för att föna skor, men jag skulle putsa dem också och tog därför på det enda svarta jag hittade.

Värm försiktigt på avstånd (värm inget ställe för länge utan rör fönen runt). När lädret blivit varmt, stryk över vecken (relativt långsamt, ungefär samma hastighet som om du strök någon över kinden) tills de rätar ut sig. Värm och gnugga om vartannat tills vecken försvinner.

Vill bara säga att… man får skavsår om man gör det för länge. Jag blev lite besatt och har nu ingen hud på tummen. Men det var det värt!!

Efter detta putsade jag med skokräm. Kommer ett specialinlägg om putsning snart, men det var i princip inga konstigheter eller extratricks. Bara putsade skorna.

Såhär blev det:

Kängan närmst kameran har jag rätat ut vecken på (gjorde lite till efter att jag tagit bilden), den fjärmre inte. Stor skillnad ju?! Detta är före putsning, så de blev ännu bättre.

Har gått i dem nu, och visst kommer vecken tillbaka en del (det gör det ju på skor) men de ser rejält mycket friskare ut nu. Framför allt var det fint att se att de inte var så skadade som jag befarade. Jag trodde verkligen det hade gått hål på lädret – det var så det såg ut.

Så här i efterhand tror jag faktiskt det skulle funka lika bra att bara göra det senare steget, med värmen, i alla fall om man har skor som inte är lika allvarligt veckade som mina var. Det kändes som det gjorde allra störst skillnad. Testa och se hur det går! Dela gärna med dig av hur det funkade 🙂

Tack Isa för lånad fön! <3 Och tack för att ni läste! Hoppas ni har en fin måndag!

Foto: Olof Åström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *