Färga tyg – höstjackan del 1

Första steget för att försöka restaurera min granna jacka är att åter få den blå. Det skulle åstadkommas med vanlig texilfärg.

Såhär såg den ut före färgning! Ser ni min fina strandpipar-pin? Älskar vadare! Så sjukt gulliga.

Den här färgen tänkte jag använda. Förut hade vi tvättmaskin, så jag tänkte köpa maskinfärg (för det verkar tusen gånger lättare), men eftersom den nu har lämnat oss fick det bli till att färga för hand. Testa hur det blir liksom! Så vet ni hur enkelt/krångligt det är.

Detta funkar bara för naturfibrer, ska sägas – min jacka är gjord av en bomullsmix. Eftersom min jacka vägde ca 500 g behövde jag två påsar.

Satte igång! Tips är att lägga ut tidningpapper på golvet. Färgen är ett helvete att få bort från t ex trä, vilket vi har i lägenheten. 

1. Först ska man tvätta och fukta tyget. Notera gärna påsklämmorna i håret pga brist på hårnålar. Satte på mig plastpåsar på händer och armar för att inte få färg på huden.

2. Tömde mina två påsar färg i en kastrull. Sedan hällde jag på en liter varmt vatten. Rörde runt för att lösa upp färgen.

3. Häll upp varmt (40 grader) vatten i en stor metallbalja eller metallvask. Enligt instruktionerna skulle jag för dubbel sats hälla i 12 liter så det blev vasken för mig. Sedan ska man hälla i salt. Inte vanligt bordsalt. Misstänker att detta är väldigt basiskt. Detta är för att aktivera färgen och få den att reagera med tyget så den sätter sig.

4. I med färgen i vattnet! 

5. Sedan la jag i jackan. De första 15 minuterna ska man stå och röra, och sedan då och då i 45 minuter.

6. När tiden hade gått hällde jag ut färgen och sköljde mödosamt jackan. Det tog tid kan jag säga! När sköljvattnet inte blev färgat längre hängde jag den på tork. Här gjorde jag dock vad jag tror var ett misstag! Eftersom den hängtorkade – inte på en galge utan på en krok? hur dum får man vara haha?? – fick den faktiskt lite ränder 🙁 Så jag tror det kan vara värt att torka plagget plant! 

Här är en bild på resultatet. Man kan se att jackan fortfarande är lite brunfläckig – den blev inte helt återställd till originalfärgen kan jag säga, samt att den blev ojämt färgad? Men detta var pga rookie mistakes ju… I alla fall mycket bättre än innan, och det var kul att se hur det funkade!

Lite randig 🙁 Det kan jag helt ärligt leva med dock.

Kanske hade det funkat bättre med maskinfärg? Är det meningen att det ska täcka helt i princip, på ett såhär mörkt plagg, eller får man acceptera att det inte får exakt samma mörka färg som förut? Är det någon som har erfarenhet av detta? Jag trodde ärligt talat att det skulle funka bättre baserat på beskrivningen av färgen på själva märkets hemsida…

Allt som allt – glad att jag testade, lite missnöjd med resultatet. Men det är ju klart bättre än innan i alla fall. Har ni färgat kläder någon gång? Hur har det gått?! Tack för att ni läste! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *