Life hack: Vilket håll ska jag skruva åt?!

Ja, hur vet man? Håller jag på att lossa den här muttern, eller cementerar jag den på sin plats för evigt?

LÖSNING:

Lefty loosy, righty tighty. Alltså: åt vänster (motsols) lossar du en skruv/vred/kran och åt höger (medsols) drar du åt. Bara kom ihåg ramsan så blir det rätt! Easy-peasy lemon squeezy.

2 svar på ”Life hack: Vilket håll ska jag skruva åt?!”

 1. Om man tycker att man vrider åt vänster eller höger beror ju på om man tittar på den närmaste eller bortersta delen av skruven.

  Mitt sätt att hålla reda på det är inte särskilt minnesregelsvänligt: Jag tror att det är med flit som man skruvar medsols när man skruvar i (supinerar) eftersom bicepsen jobbar då, så man får mer kraft. När man skruvar ur (pronerar) är det bara några muskler i underarmen som jobbar och de är inte alls lika starka. Så man kan känna efter på armen vilket man håller på med.

  Men det kräver att man antar en massa saker. Man måste anta att den som skruvar är högerhänt. Man måste anta att man skruvar i oftare och med hårdare med motstånd än när man skruvar ur. Och man måste tänka sig att man skruvar i med åtminstone lite böjd arm, annars jobbar inte bicepsen.

  Som sagt, det är inget stoff till minnesregler direkt. Men det hjälper för mig. Och förresten, tack för en blogg som är både underhållande och lärorik!

  1. Helt sant! Har bara antagit här att man tittar på själva huvudet eftersom det är när man håller den så man faktiskt brukar göra något med den 😉

   Vilken intressant iakttagelse! Undrar om det är därför de är designade så? Det tycks mig som dina antaganden är rätt rimliga.

   Tack snälla, vad roligt att du tycker det! Hoppas den kan vara till hjälp!

   Hälsningar
   Agnes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *