Byt en trasig mobilskärm!

Mobiler är ett sorgligt kapitel i mitt liv. Jag förstår inte hur jag lyckas, men jag tappar dem alltid, alltid, alltid. Det spelar ingen roll hur mycket skydd jag har till den – får jag en ny mobil kommer skärmen vara spräckt inom två veckor.

Ser oskyldig ut när den ligger såhär. Den blev helt grön när man tryckte på hemknappen.

I början av december tappade jag mobilen så att skärmen havererade totalt. Mobilen började spontanringa folk (bl a gamla tinderdejter….) och i övrigt bete sig otrevligt. Bra tillfälle att byta skärm innan mitt sociala liv gick åt pipan.

Går man till en verkstad för att byta sin skärm kostar det inte sällan en nätt summa på runt 1000-1500 kr. Jag har inte 1500 kr. Jag beställde istället en ny iPhone-skärm på Teknikdelar.se för 229 kr.

iFixit är så bra.

För att veta hur man ska göra kan man dels kolla på Youtube, men jag föredrar instruktioner från iFixit. Steg för steg leds man genom processen i sin egen takt, utan att behöva pausa och scrolla tillbaka om och om igen. När man öppnat mobilen, bytt skärm och är klar, läser man dem bara baklänges för att stänga igen. Eftersom det finns utmärkta instruktioner där tänker inte jag skriva ut exakt hur jag gjorde då det var väldigt många steg.

Det kan vara bra att kolla på en youtubevideo innan man börjar ändå, och att ha en till hands för att få en känsla för hur försiktig man ska vara med olika delar, vilket håll saker ska sitta på (i alla fall jag har svårt att se detta på detajerade bilder ibland), hur hårt olika delar sitter så man vet om man använder “rätt mått” våld för att trycka dit eller bända loss något.

Läs igenom instruktionerna till just din mobilmodell ordentligt innan du sätter igång. Jag kände under tiden jag satt och pillade att jag önskade att jag hade läst igenom mer ordentligt innan jag började. Mest för att jag tror jag blivit mindre osäker och det hade känts roligare, och jag hade behållit lugnet bättre.

Min setup. Gör bara exakt som det står i instruktionerna så är du så safe du kan vara

För att byta en skärm behövs en del verktyg. Det går att beställa en egen verktygssats för att byta en skärm (för ca 100 kr), eller så kan du hyra eller låna en. När jag kollat igenom instruktioner för att öppna och laga olika mobilmodeller används ungefär samma verktyg. Jag råkar ha saker hemma som jag kunde använda istället.

Det jag använde var följande:

Just min modell behöver man hålla i 90 grader när man fixar med – därav gummiband som jag satte fast den mot ett knivställ med

Små skruvmejslar. Jag använde min skruvmejselsats från Biltema, där de fanns. Man behöver ett par riktigt små skruvmejslar för att få upp alla skruvar i mobilen – kolla i beskrivningen till hur du ska byta skärmen på just din mobil vilka du behöver.

Såhär använder man sugproppen! Den är till för att “lyfta bort” skärmen. Hade aldrig trott att man använde en sån?

En speciell sugpropp för att få bort skärmen. Jag har ingen aning om varför vi äger en sån här, men det gör vi.

Bändverktyg. Man måste nämligen bända loss kablar och komponenter, samt skärmen. Det jag använde var två plektrum, och ett bändverktyg vi faktiskt hade hemma (varför har jag ingen aning om). Ibland använde jag också ett rakblad och ett tandläkarredskap.

Skarp pincett. För att peta runt och lyfta bort saker med.

Isbitslåda. Den här använder jag för att lägga skruvar i. Det är otroligt viktigt att rätt skruv hamnar på rätt plats för annars pajar man mobilen, och när man suttit där och pillat ett tag och är på steg 41 är man väldigt tacksam att man har ett system där man 1. enkelt hittar sin skruv och den inte rullar iväg och 2. vet exakt vilken ordning man ska sätta tillbaka sakerna utan att behöva tänka.

Stark lampa. Så att man ser vad man håller på med.

Bändverktyg, sugpropp, och skruvmejslar ingår om man köper eller hyr ett verktygskit.

VIKTIGT att tänka på:

  • Ha inte mobilen ikopplad i ett uttag när du jobbar med den, och stäng av den (!)
  • Rör inte ytan på de små kontakterna i mobilen. De ser ut som små svarta fyrkanter oftast, med själva kontakten är på undersidan.
  • Var väldigt försiktig när du bänder upp skärmen! Det är lätt att ta i för mycket så att den “flyger upp” när man väl får loss den, och beroende på modell kan man dra sönder kablar i rycket
  • Håll stenkoll på vilken skruv som satt var. Märk upp dem med tejpbitar på isbitsformen på något sätt om du är osäker
  • Dra inte åt skuvarna för hårt! De ska sitta fast, men inte så man tar i för mycket.

Det ska sägas att mobiler inte alltid går att laga såhär. Saker kan gå fel – det är små och ömtåliga saker man pysslar med. Jag valde att laga min egen för att den var obrukbar  som den var, så det kunde inte direkt bli värre och jag var beredd på att behöva gå till en reparatör efter ifall det inte skulle funka. Men samtidigt ville jag ju försöka först i alla fall! Det kan kännas läskigt att våga ta sig an det, men följer du bara instruktionerna ska det gå bra och det är väldigt kul framför allt. Det är inte rocket science. Faktiskt! 

Så hur gick det för mig? Bra!! Det tog sin lilla tid, men instruktionerna på iFixit var tydliga och enkla att förstå vilket kändes tryggt och gjorde mig lugn. Är så glad, och stolt över att jag fixade det. Det känns så himla bra!

Är det något ni undrar över? Har ni synpunkter eller har ni gjort något tips på hur ni gjort när ni bytt skärm? Holler at me! Lycka till med lagandet och tack för att ni läste!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *