Skaffa bättre lagningssjälvförtroende – så gör du

Varför vågar man inte laga?

För ett tag sen frågade jag er på Instagram vad det är som tar emot med att laga, vad som gör att man faktiskt inte tar sig för det. 

Det främsta orsakerna var att man var rädd för att ta sönder sin pryl ännu mer, att lagningarna verkar svåra och krångliga och tidsbrist, eller osäkerhet runt hur lång tid det tar.

Jag tror detta handlar mycket om självförtroende. Man tror att man inte kan, man är rädd att misslyckas, att det ska ta massvis med tid för att man är oerfaren – och därför testar man inte ens. Därför kommer här mina fyra bästa tips som har hjälpt mig skaffa lagningssjälvförtroende!

Bättre lagningssjälvförtroende – så gör du

Gå in med inställningen att du bara ska förstå vad som är fel. Inte laga, och absolut inte laga perfekt. Bara skruva isär och se hur saken funkar. Ofta när jag ska laga något trasigt har jag ingen aning om vad jag ska göra, men att skruva loss två skruvar och lyfta på ett lock är ju inte så svårt. Det kan jag i alla fall. Öppna och kolla runt lite, även om jag inte tänker peta på nåt. Skruva isär brödrosten, cykellyset, pallen. Titta på revan i favvoplagget för att se om du förstår vad som hänt och om du kanske kan komma på en lösning. Detta har i 100% av fallen lett till att jag har kunnat laga aktuell sak – men det har jag aldrig trott på förhand! Jag tror faktiskt detta har gett mig bättre självförtroende och tro på min egen förmåga över lag.

“Only rocket science is actually rocket science.” Detta har blivit lite av mitt nya mantra. Människor som inte är så mycket smartare än du och jag har desginat och satt ihop den här prylen. Saker är oftast inte så svåra och komplicerade som man tror. Detta upptäckte jag inte minst när jag öppnade min mobil. Jag trodde att den skulle vara full av kretskort och sladdar och fan och hans moster, men man såg knappt någon av elektroniken ens? Det fanns ett fåtal kontakter man kunde lossa och trycka tillbaka. That’s it typ. Saker är mindre komplicerade än vi tror och vi är mycket smartare och bättre på att lösa problem än vi vet. Tror benhårt på detta.

Öva upp din kreativitet på andra områden. När jag var med i hållbarhetspodden Steg för steg-podcast pratade jag och Tess en hel del om att använda sin egen hjärna och de saker man redan har för att lösa problem, istället för att ens första tanke är att man ska gå och köpa nytt, eller en färdig lösning för situationen. Inte helt otippat är detta ett förhållningssätt jag idag tycker är lite… tråkigt. Hehe. Jag vill ju fixa själv! Med det sagt var jag exakt så fram till 20-årsåldern, då jag började umgås med folk som hellre använde sina egna två händer och sina små grå än cash till att lösa problem, och förstod att – om de kan, då kan nog jag med (se punkt 2). Ju mer du försöker lösa problem när de uppstår med de medel som står till buds, desto lättare och roligare kommer det bli att laga. Det behöver inte finnas rätt eller fel – bara du löser problemet. Genom att göra detta kommer du få mycket lättare att lita på din förmåga och intuition.

Beröm dig själv och var stolt över dina framgångar. Nu när jag tar upp detta – förlåt alla vars trumhinnor jag sprängde med min insta-video på när jag testade brödrosten och insåg att jag faktiskt lagat den och skrek rakt ut. Jag blir så stolt när jag lyckas laga något jag aldrig trodde jag skulle kunna. Vad man än gör som ligger utanför ens komfortzon tycker jag att man kan unna sig att dunka sig i ryggen för. Skryt för alla! Det gör jag! På ett charmigt sätt. (Min bästa egenskap är att jag är så ödmjuk)

Men det viktigaste tror jag är att bara prova. Om det känns som det kommer bli ett stort projekt, vilket gör att det känns omotiverande och oöverstigligt, bestäm på förhand att du bara ska lägga 10-15 minuter på det. Men börja, trots allt. Det är verkligen mödan värd.

Tack för att ni läste! Puss puss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *